TEL AVIV - De Israëlische eerste minister Ariël Sharon heeft de Palestijnse president Yasser Arafat ervan beschuldigd "een belangrijke rol te spelen in het internationale terrorisme". Sharon zei dat in de marinebasis van Eilat, waar het schip Karine A dat geladen was met wapens, naartoe gesleept werd nadat het door Israëlische commando's was tegengehouden.
"De Palestijnse autoriteit speelt een belangrijke rol in de internationale terrorismenetwerken", verklaarde Sharon. "Die netwerken worden geregeld door Iran dat de dood en het lijden wil verspreiden in de wereld".

"Dit schip was op weg naar Gaza en als het niet tegengehouden was, zouden we allemaal gevaar hebben gelopen", aldus Sharon.

Schip

Het Israëlische leger onderschepte een schip, de Karine A, met wapens donderdagochtend in de Rode Zee, ongeveer vijfhonderd kilometer van de badplaats Eilat in het uiterste zuiden van Israël. De wapens zouden uit Iran afkomstig zijn. Volgens de functionarissen moet zo'n omvangrijke wapensmokkel wel de goedkeuring hebben gekregen van Arafat, omdat hij gewoonlijk binnen de Palestijnse regering de enige is die voor zo'n transport toestemming kan geven.

Volgens minister Ben-Eliezer van Defensie en chef-staf Mofaz waren hoge functionarissen van de Palestijnse Autoriteit rechtstreeks bij de smokkel betrokken. De Palestijnen hebben elke betrokkenheid bij het transport ontkend.

Op het schip lagen onder meer mortiergranaten, anti-tankraketten en geweren, alsmede katoesja-raketten, waarmee vanuit de Palestijnse gebieden de internationale luchthaven van Tel Aviv en de grootste Israëlische steden zouden kunnen worden beschoten.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei zondag na een gesprek met de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni, dat de wapenvondst de pogingen om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen niet mogen dwarsbomen. Hij noemde de vondst ,,een zeer ernstig incident'', dat de geloofwaardigheid van de Palestijnse leiders op de proef stelt.

Arrestatie leider Islamitische Jihad

De Palestijnse politie heeft zondag bij een inval in een vluchtelingenkamp bij Jenin op de Westoever zes leden van de militante Islamitische Jihad gearresteerd. Onder hen bevindt zich Ali Saffouri, volgens de Palestijnse politie de nummer twee op een lijst van 33 militante Palestijnen wier arrestatie Israël al maanden eist.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in