KEULEN - Landen die in de toekomst lid van de Europese Unie worden, moeten toezeggen dat zij de euro invoeren. Dat heeft Günther Verheugen, de EU-commissaris voor de uitbreiding van de Unie, zondag voor de Duitse radio gezegd. Verheugen wil op die manier problemen, zoals nu met het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken, voorkomen. Deze landen houden zich tot nu toe afzijdig van de Europese eenheidsmunt.
"We onderhandelen op zo'n manier dat geen enkel toekomstig lid zich het recht voorbehoudt om zich verre van Euroland te houden. We willen in de toekomst niet het probleem hebben dat wij nu met enkele lidstaten kennen", aldus de uit Duitsland afkomstige commissaris.

De Europese Commissie liet in november weten dat tien landen eind dit jaar de onderhandelingen over toetreding kunnen afsluiten. Het gaat om Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Malta en Cyprus.

Over dat laatste land zegt Verheugen dat de Unie "zonodig" alleen het Griekse deel als lid moet toelaten. Sinds 1974 is Cyrpus verdeeld. Toen vielen Turkse militairen het vooral door Turkse Cyprioten bewoonde oostelijk deel van het eiland binnen. De Turks-Cypriotische republiek wordt uitsluitend door Turkije erkend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in