LONDEN - De Britse publieke opinie denkt in overgrote meerderheid dat Groot-Brittannië uiteindelijk in de eurozone zal stappen, zelfs als de meeste Britten tegen zijn. Dat blijkt uit verschillende peilingen die zijn uitgevoerd sinds 1 januari, datum waarop de euro werd ingevoerd.
Volgens een peiling bij 1.000 personen in opdracht van The Business denkt 79 pct van de ondervraagden dat Groot-Brittannië de euro zal invoeren. Onvermijdelijk is die evolutie voor 68 pct van de ondervraagden. Niet omdat het in het belang van Groot-Brittannië zou zijn, "maar omdat de politici er ons zullen toe brengen, of we het nu willen of niet".

De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw ontkende zaterdag dat de regering probeert de euro op te leggen. "We voeren geen enkele druk uit. De eindbeslissing zal genomen worden door het Britse volk tijdens een onafhankelijk en eerlijk referendum", zo zei Straw tegenover de Britse radio.

Een peiling onder 4.702 personen in opdracht van de Sunday Times leert dat drie mensen op vier denken dat de intrede van Groot-Brittannië in de eurozone onvermijdelijk is. Slechts 3 pct zegt zeker te zijn dat het land nooit in de eurozone zal stappen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in