ROME - De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Renato Ruggiero heeft zaterdagavond ontslag genomen. De partijloze Ruggiero stapt op na een conflict met premier Silvio Berlusconi. Die had in een interview verklaard dat hij zelf de buitenlandpolitiek bepaalt en zijn minister die enkel uitvoert. Ruggiero vervulde zijn functie sinds het voorjaar van 2001.
De twee kampen zijn overeengekomen "de samenwerking te beëindigen", aldus een mededeling die werd verspreid door het kantoor van premier Silvio Berlusconi.

De onafhankelijke Ruggiero nam ontslag na een aanvaring met Berlusconi. Die had in een interview gezegd dat alleen hij beslissingen kan nemen ten aanzien van de buitenlandse politiek van Italië. De minister voert deze alleen uit, aldus Berlusconi.

"Ik voer de buitenlandse politiek", aldus de premier. Ruggiero reageerde als door een wesp gestoken. "Ik ben geen ambtenaar, ik ben de baas over de buitenlandse politiek".

Volgens de openbare omroep gaat het om een persoonlijke krachtmeting tussen de twee politieke zwaargewichten. Waarnemers menen dat een ruzie over de lauwe ontvangst van de euro op de achtergrond meespeelt in het conflict tussen Berlusconi en Ruggiero.

De minister had verscheidene euro-sceptici in het kabinet bekritiseerd. Daarbij richtte hij zijn pijlen vooral op de rechtse minister voor hervormingen Umberto Bossi. Die zou hebben gezegd dat hj "lak heeft aan de euro".

De partijloze Ruggiero werd in juni vorig jaar benoemd tot minister in de nieuwe centrum-rechtse regering van Berlusconi. Het zwaargewicht in de Italiaanse politiek bekleedde eerder het voorzitterschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ruggiero is de eerste bewindsman die uit het vorig jaar aangetreden tweede kabinet-Berlusconi stapt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in