BRUSSEL - N-VA- Kamerleden Geert Bourgeois, Frieda Brepoels, Karel Van Hoorebeke en Danny Pieters hebben een voorstel van bijzondere wet ingediend over de volledige regionalisering van mobiliteit en verkeersveiligheid. Volgende week zal Bourgeois minister van Justitie Verwilghen interpelleren over het verkeershandhavingsbeleid en de administratieve afhandeling van verkeersovertredingen.
De gewesten zijn exclusief bevoegd voor verkeer, huisvesting en ruimtelijke ordening. Maar de federale overheid blijft voor belangrijke aspecten van het mobiliteitsbeleid een vinger in de pap houden, aldus de N-VA. Volgens de partij leidt dat in de praktijk tot versnippering en een gebrek aan efficiëntie. De verschillende overheden houden er niet dezelfde visie en prioriteiten op na, waardoor een duurzaam en geïntegreerd beleid wenig slaagkans heeft, zegt de N-VA.

Om de argumentatie over hun wetsvoorstel kracht bij te zetten, verwijst de NV-A onder meer naar het uitblijven van het rijbewijs met punten en het gebrek aan betrouwbare statistieken over het aantal vastgestelde verkeersovertredingen. Ook stelt de partij dat België nog steeds boven het Europees gemiddelde zit inzake verkeersonveiligheid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in