Tom Boonen woedend op Het Laatste Nieuws
Tom Boonen is woedend op de krant Het Laatste Nieuws. Die publiceerde vandaag een 'interview' met de renner over zijn nieuwe 'relatie' met de zestienjarige Sophie. 'Iedereen weet dat ik geen interviews meer geef aan die krant.' Hij overweegt juridische stappen.
Vandaag verscheen in de krant Het Laatste Nieuws een artikel over de nieuwe liefde van Tom Boonen. Het blijkt om een interview te gaan waar Boonen nooit toestemming voor gegeven heeft. 'Enkele maanden geleden ben ik gecontacteerd door journaliste Helena Heylen die zich uitgaf als freelance journaliste, werkend voor het weekblad Humo. Zij vroeg of ze mij mocht interviewen voor een stuk dat in december in Humo zou verschijnen', zegt Boonen.

Valse beschuldigingen

'Ik heb haar toen nog eens expliciet gevraagd dat het toch zeker niet voor de krant Het Laatste Nieuws was. Iedereen weet dat ik geen interviews meer geef aan Het Laatste Nieuws, aangezien die krant mij en de hele Quickstep-Innergetic ploeg valselijk beschuldigd heeft van systematisch dopinggebruik. Beschuldigingen waar tot nog toe – na meer dan 11 maanden – nog geen bewijzen voor zijn gevonden. Ik kan niet aanvaarden dat men er mij op deze manier wil inluizen.'

'Nog geen relatie'

Heylen zou Boonen ook beloofd hebben dat hij inzage zou krijgen in het interview voor het gepubliceerd werd. Maar dat is nooit gebeurd. 'Anders had ik bij nalezing van de tekst nooit toegestaan dat de affectie die ik voel voor Sophie afgeschilderd wordt als een reeds ernstige liefdesrelatie, want zo ver is het nog zeker niet!', voegt Boonen er aan toe.

Juridische stappen

Hij overweegt nu juridische stappen. 'We zullen deze zaak alleszins aankaarten bij de Hoge Raad voor de Journalistiek en eventuele andere procedurestappen doen. De schadevergoeding die ik zal vragen, zal worden overgemaakt aan het goede doel 'Move to Improve', zo komt er misschien toch nog iets goed uit deze schandalige zaak', zegt Boonen.

Hij kondigt ook aan dat voortaan elk interview met de pers vooraf zal gaan door een screening van de journalist en een contract met Celio Sport & Image.

Bewijzen

Als het verhaal van Boonen bevestigd wordt, dan is er volgens Pol Deltour, nationaal secretaris van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België, een probleem.

'Dit kan uiteraard niet', aldus Deltour. 'Een essentieel onderdeel van het contact tussen een journalist en een geïnterviewde is dat de journalist vertelt voor welk medium hij/zij werkt. Als blijkt dat dit niet klopt, is dat een vorm van bedrog.'

Deltour wijst er wel op dat Boonen, als hij de zaak wil voorleggen bij de Hoge Raad voor de Journalistiek, met concrete bewijzen voor de dag zal moeten komen.

Laatste Nieuws steunt journaliste

Het Laatste Nieuws verklaarde intussen achter de journaliste in kwestie te staan. Volgens de krant presenteerde Heylen zich uitdrukkelijk als freelance journaliste bij Tom Boonen en kreeg ze het uitdrukkelijke fiat om haar verhaal te verkopen aan wie ze zelf verkoos. De hoofdredactie van Het Laatste Nieuws blijft '100 procent geloven in de integriteit' van Heylen.

'Tom nam ook uitgebreid de tijd om te poseren met zijn nieuwe liefde', aldus nog de hoofdredactie, die zich naar eigen zeggen ook niet van de indruk kan ontdoen dat 'het feit dat Tom Boonen pas zo laat in de namiddag op het interview reageerde, meer te maken heeft met druk van zijn professionele omgeving dan met de reële feiten', besluit de mededeling.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig