WASHINGTON - Irak, Noord-Korea, Rusland en Frankrijk hebben een verborgen voorraad van het pokkenvirus. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waarover The Washington Post vandaag bericht. Ook Osama bin Laden zou geld en mankracht hebben gestoken in het verkrijgen van een eigen voorraad.
De CIA concludeert dit na jaren van onderzoek. Volgens de dienst heeft Rusland dus een voorraad, hoewel Russische diplomaten steeds het tegendeel beweerden. De dienst stelt dat Frankrijk verrassend genoeg wel over het virus beschikt, maar daar 'defensief' mee omgaat. Het Witte Huis wilde niet reageren op het CIA-rapport.

Het pokkenvirus kan ingezet worden bij een biologische oorlogsvoering. Het virus verspreidt zich snel, is besmettelijk via de lucht en is dodelijk bij één op de drie geïnfecteerden. De ziekte is dankzij medicijnen de wereld uit. Het laatste geval deed zich voor in 1978.

Vijf jaar later verklaarden vrijwel alle landen dat ze het virus ook niet meer in voorraad hadden, maar dat is moeilijk te controleren. Officieel bevindt zich nu nog een voorraad in zwaarbewaakte laboratoria in Atlanta en in Siberië. Wetenschappers kunnen met deze voorraad vaccins ontwikkelen die een nieuwe pokkenuitbraak inperkt.

Inmiddels wordt weer veel vaker gesproken over biologische oorlogsvoering, waarbij terroristen virussen verspreiden. De Amerikaanse regering bereidt een grote inentingscampagne voor om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Bij een aanval met het pokkenvirus kunnen alle 228 miljoen Amerikanen binnen een week een prik krijgen. Ook Groot-Brittannië werkt aan zo'n campagne.

Een anonieme Amerikaanse functionaris zegt in The Washington Post dat het niet waarschijnlijk is dat Osama bin Laden zijn handen op een voorraadje heeft weten te leggen. Diens netwerk al-Qaeda zou ook geïnteresseerd zijn in antrax, ricine en botuline-toxine als wapens.