PARIJS - De Renaudotprijs, één van de belangrijkste Franse literatuurprijzen, is toegekend aan de Franse schrijfster Martine Le Coz voor haar boek 'Celeste'. Jean Christophe Rufin kreeg de Prix Goncourt voor zijn roman 'Rouge Bresil. De Belgische sinoloog Simon Leys mocht de befaamde Renaudot-essayprijs voor het werk 'Proteé' in ontvangst nemen.
De 47-jarige Le Coz, dochter van een varkensboer en een zangeres, heeft vijftien boeken op haar naam staan, waaronder 'Gilles de Rais, ignoble et chrétien', 'Catherine D'Alexandrie', 'Léo la nuit' en 'Le nègre et la méduse'. Het winnende werk is een liefdesverhaal over een oude arts en een jonge vrouw dat zich rond 1830 afspeelt.

Rufin
'Rouge Brésil' van Jean-Christophe Rufin vertelt over de verovering van Brazilië door de Fransen in de 16e eeuw. De 49-jarige Rufin, een van de grondleggers van Artsen zonder Grenzen, verkocht vier jaar geleden 300.000 exemplaren van zijn bestseller 'L'Abyssin' over het oude Ethiopië. In 1999 kreeg Rufin al de Prix Interallie voor zijn roman 'Les causes perdues'. Daarin beschrijft hij hoe humanitaire hulpverleners heen en weer worden geslingerd tussen ethische overwegingen en het staatsbelang.

Rufin is ook auteur van politieke werken als 'L'Empire et les nouveaux barbares' en 'La Dictature libérale'. In 'Protée' laat de 66-jarige Simon Leys Don Quichotte, Victor Hugo en André Gide herleven. Het werk is een verzameling teksten die in de Franse, Amerikaanse en Australische pers is verschenen.