BRUSSEL - Koning Albert zal de Prijs der Nederlandse Letteren niet persoonlijk uitreiken aan schrijver Gerard Reve. Hiertoe is besloten vanwege de commotie rond Reve's levenspartner Joop Schafthuizen, die in ons land wordt verdacht van een zedendelict. De prijs zal nu worden uitgereikt door de algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, Koen Jaspaert.
Een woordvoerder van de Vlaamse minister van Cultuur Bert Anciaux heeft dat vanmiddag bekend gemaakt. De uitreiking vindt plaats op 21 november in Brussel.

Het Laatste Nieuws schreef begin september al dat de koning overwoog om de prijs niet persoonlijk uit te reiken. Tegen Schafthuizen loopt een onderzoek omdat hij een minderjarige jongen zou hebben aangerand.

Reve, die in het Belgische Machelen woont, toonde zich zo verontwaardigd over het bericht in Het Laatste Nieuws dat hij, zonder het op zijn juistheid te controleren, aan de Taalunie liet weten geen persoonlijke gasten voor de plechtigheid uitgenodigd te willen zien. Minister van Cultuur Bert Anciaux heeft nu besloten ,,de prijs in beperkte kring te laten overhandigen'', aldus een officiële persmededeling. Volgens zijn woordvoerder betekent dat dat de koning de prijs niet uitreikt.