DEN HAAG - KPN haalt in het derde kwartaal van dit jaar een boekwinst van 44 miljoen euro op de verkoop van het aandeel van 21 procent in het Ierse telefoonbedrijf Eircom. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.
Die boekwinst kan worden bijgeschreven nu de verkoop van dit belang aan het consortium Valentia definitief is. De Ierse overheid en toezichthouder zijn akkoord gegaan. KPN krijgt van Valentia 632 miljoen euro.

Eerder verkocht het Nederlandse bedrijf zijn aandeel in de Ierse mobiele operator Eircell aan Vodafone voor 572 miljoen euro. De totale opbrengst van beide transacties, die KPN gebruikt om de schuldenlast te verminderen, komt daarmee op 1,2 miljard euro.

In het halfjaarbericht 2001 is op de transacties een boekverlies opgenomen van 107 miljoen euro. Dit boekverlies was gebaseerd op het toen geldende bod van Valentia van 588 miljoen euro. Nu KPN uiteindelijk 632 miljoen euro krijgt voor Eircom, kan het bedrijf in het derde kwartaal de boekwinst van 44 miljoen euro bijschrijven.