HAVANA - De orkaan Michelle heeft vannacht Cuba verlaten en is nu op weg naar de Bahama-eilanden. De orkaan heeft weliswaar iets aan kracht ingeboet, maar bereikt nog steeds windsnelheden tot 170 kilometer per uur. In cuba heeft de tropische storm vijf slachtoffers geëist.
Deskundigen noemen de voor deze tijd van het jaar ongewoon krachtige orkaan erg gevaarlijk. Michelle ging gepaard met hevige stormen en regenval. Gisterenavond was het enige tijd bijzonder moeilijk om telefonisch contact te krijgen met het eiland.

Op Cuba heeft Michelle - die toen nog windsnelheden bereikte van 215 kilometer per uur - een spoor van verwoestingen getrokken. Er vielen vijf doden. De elektriciteitsvoorziening en de telefoonverbindingen met het buitenland zijn uitgevallen, maar er zijn minder huizen beschadigd dan werd gevreesd.

De orkaan, de hevigste in vijftig jaar in Cuba, eiste eerder in de Midden-Amerikaanse landen Nicaragua en Honduras al zeker twintig levens. Maar toen was de kracht zelfs minder dan nu. Bijna dertig mensen zijn nog vermist en duizenden zijn hun huis kwijt.

De Cubaanse president Fidel Castro heeft de hoofdstad Havana, die aan de kust ligt, verlaten en is naar het midden van het eiland getrokken. ,,We zijn kalm, rustig en veilig'', zei hij. In Havana zijn mensen massaal aan het hamsteren geslagen en hebben velen hun huizen versterkt met tape en hout.

Florida
Intussen bereiden ook de inwoners van zuidelijk Florida en de Bahama's zich voor op de komst van Michelle. In Florida is de noodtoestand van kracht. Tienduizenden inwoners van de Florida Keys, een lint van eilandjes aan de zuidkust van Florida, hebben samen met toeristen elders een veiliger heenkomen gezocht.

Volgens meteorologen kan de orkaan in de loop van de dag Florida bereiken. De orkaan kan dan wel in kracht zijn afgenomen. Mogelijk buigt Michelle ook wat meer af naar het oosten, waar de Bahama-eilanden liggen.