De Franse groep BNP Paribas koopt de resterende activa van Fortis. België behoudt wel een blokkeringsminderheid in de bankpoot en krijgt op termijn tien procent van BNP Paribas in handen.
De operatie gebeurt in twee stappen. Eerst neemt de Belgische overheidde volledige 100 procent van Fortis Bank België over, waardoor de Belgische bankpoot volledig wordt genationaliseerd, een operatie die de regering ongeveer 5 miljard euro zou kosten. Daarna zal België 75 procent daarvan doorverkopen aan de Fransen. Op die manier behoudt de Belgische overheid een blokkeringsminderheid van 25 procent in de Belgische bankpoot, die het kan gebruiken om de tewerkstelling in het kantorennet zo goed mogelijk te beschermen.

Een gelijkaardige operatie voert BNP Paribas door in Luxemburg. Maar daar behoudt de Luxemburgse overheid 33 procent van de aandelen van de bankpoot in handen.

Aangezien de Fransen de overname van de bankactiviteiten van Fortis betalen in aandelen krijgt de Belgische overheid daardoor tien procent van BNP Paribas in handen. Daarmee wordt België de grootste aandeelhouder van de Franse bank.

De Fransen nemen daarnaast ook alle resterende activa van Fortis Holding over. Die zouden worden betaald in cash. Dat betekent dat ook de Belgische verzekeringsactiviteiten van Fortis, de internationale vermogensbeheerder FIM en de Turkse en Poolse bankdochters van Fortis in handen komen van BNP Paribas.

De internationale verzekeringsactiviteiten van Fortis blijven buiten de transactie en de risicovolle activa van de Belgische bankpoot (credit default swaps) worden in een apart vehikel ondergebracht.

Doordat BNP Parisbas de activa van Fortis overkoopt en geen bod uitbrengt op de aandelen van de beursgenoteerde holding, moet er geen bod komen op Fortis.

Het beursgenoteerde Fortis is tot nader order een schelp geworden met daarin aandelen BNP Paribas en een onbekend bedrag aan cash en aan verplichtingen. Uiteindelijk moet het batig saldo aan de Fortis aandeelhouder worden uitgekeerd en zijn de dagen van het beursgenoteerde Fortis geteld.