Cercle dient Standard uppercut toe
Foto: belga
Na de euforie tegen Everton liep Standard zondag zware averij op in het Jan Breydelstadion. Een onbegrijpelijke rode kaart voor Dante en een afgeweken vrijschopdoelpunt van De Smet legden de basis voor een dankbaar in ontvangst genomen 4-1-zege van Cercle Brugge. Maar ook Club Brugge profiteert en komt met een inhaalmatch voor de boeg virtueel aan de leiding.
De laatste match voor het ingaan van de internationale break werd een rampavond voor Standard. De landskampioen leed zijn eerste nederlaag van het seizoen en beëindigde de match met negen man. De Rouches mogen een kruis maken over hun droom om voor het tweede jaar op rij de titel te pakken zonder nederlaag. Erger is dat de bonus van de zege tegen Anderlecht weg is en Club Brugge zich virtueel leider van de Jupilerliga waant.

Rood voor Dante en Ingrao

Cercle kreeg de zege half cadeau, want met elf tegen elf was Standard onmiskenbaar de betere ploeg. Bram Verbist behoedde zijn ploeg met twee parades voor de achterstand toen Dante na eenenveertig minuten de eerste rode kaart voor Standard dit seizoen onder de neus kreeg geduwd. Voor de West-Vlamingen pleit dat ze hun man-meer-situatie slim uitbuitten en ook na de tegentreffer van Standard opnieuw de leiding grepen.

Igor De Camargo (lumbago) was verrassend fit geraakt en kreeg van Standard-trainer Laszlo Bölöni prompt zijn basisplaats terug. Nog verrassender was dat Wilfried Dalmat, tot dusver incontournable bij Standard naar de bank verdween. Nicaise zag zijn sterke match tegen Everton beloond met een eerste basisstek in de competitie, Witsel nam de plaats van Dalmat op rechts in.

Bij Cercle was het uitkijken naar de uit schorsing teruggekeerde Thomas Buffel. Stijn De Smet hield zijn plaats centraal achter De Sutter, Buffel speelde een bleke match rechts op het middenveld.

Alsof het wilde bewijzen dat de UEFA Cupkwalificatie tegen Everton bloed, zweet en tranen had gekost, gaf Standard in de openingsfase niet thuis. Er was wel een goeie parade van Verbist nodig op een kopbal van Mbokani, maar voor het overige speelden Jovanovic, De Camargo en co alsof ze hun linkerschoen aan hun rechtervoet hadden gebonden en omgekeerd. Exemplarisch was hoe Jovanovic in uitstekende scoringspositie half over de bal trapte.

Maar ook Cercle kon op een vrije trap van Nyoni na niet voor dreiging zorgen. Na twintig minuten namen de Rouches dan toch de partij in handen en het duurde niet lang voor de thuisploeg de wet van de landskampioen moest ondergaan. De Camargo kreeg de beste kans, maar Bram Verbist tilde zijn plaatsbal met een zweefsprong tegen de paal en buiten.

Twee keer De Smet

Zes minuten voor de rust was het aan scheidsrechter Serge Gumienny om een hoofdrol op te eisen. Eerst onthield hij Cercle Brugge een penalty voor een duidelijke duwfout van Sarr op Stijn De Smet. Toen Dante twee minuten later een zelfde overtreding beging, maar deze keer buiten de zestien meter, floot Gumienny wel. En gaf hij er een gele kaart bovenop. Geel werd al snel rood, want in een ongelukkige reactie keilde Dante de bal weg en kreeg hij er een tweede geel bovenop.

Nog voor de rust profiteerde Cercle om op voorsprong te komen. Uitblinker Stijn De Smet trapte een vrijschop op Ronaldinho-wijze onder de muur, via de voet van De Camargo verdween de bal in doel.

Aan de rust herstelde Bölöni het evenwicht door Marco Ingrao in te brengen op de linksachter en Wilfried Dalmat rechts op de buitenkant. Igor De Camargo en Benjamin Nicaise bleven binnen. Standard had het geluk al na acht minuten in de tweede helft langszij te komen. Mohamed Sarr liep een vrije trap van Steven Defour binnen. Maar een nieuw elan leverde dat de Rouches niet op. Het was integendeel Cercle dat opnieuw de voorsprong greep dankzij Portier, die attent reageerde op een bal die wegbotste op het lichaam van Serebrennikov.

Drie minuten later stond het bijna 3-1, maar Espinoza haalde met een kattensprong een knappe volley van De Sutter uit doel. Veel verder geraakte Standard echter niet en in de slotfase verloor het tot overmaat van ramp ook nog eens Ingrao met rood. Het was helemaal over en out toen Frederik Boi er op de counter toch nog 3-1 van maakte. En de afstraffing was compleet toen Stijn De Smet de wel heel zware 4-1-cijfers tegen de touwen jaagde.