Tien tips om stakingsellende te vermijden
Foto: © Pol De Wilde - Corelio
Waar het maandag precies zal vastlopen door de acties van de vakbonden tegen de dalende koopkracht, is niet duidelijk. Zeker het openbaar vervoer is te mijden, over de files valt weinig te voorspellen. De beste oplossing: vakantie nemen of thuiswerken.
1. Blijf thuis

Het openbaar vervoer rijdt niet, wat er op de weg gebeurt is onduidelijk. Uw werkgever neemt het u wellicht niet in dank af als u nu nog een dag vrij neemt, maar u zal zeker niet in de file staan. Bovendien kunt u zo uw kinderen opvangen, als de leerkrachten besluiten te staken.

2. Doe aan telewerk

Kan een dagje vrij er niet af, vraag dan of u thuis mag werken. Als blijkt dat dit goed gaat, dan zal uw werkgever wellicht ook in normale omstandigheden soepeler zijn rond telewerk.

3. Wacht niet op belangrijke post

Het is niet duidelijk waar de postbodes wel en niet aan de slag gaan. Waarschijnlijk zullen de problemen tot en met dinsdag duren. Bel of stuur een e-mail naar mensen van wie u belangrijke post verwacht. Moet u dringende berichten versturen, zoals rouwbrieven, probeer dan de ontvangers op een andere manier op de hoogte te stellen.

4. Stel boodschappen uit

Naar de supermarkt met kinderen staat bij vrijwel niemand op het lijstje van favoriete bezigheden. Sla dit dan ook gewoon over. Welke grote warenhuizen open zullen zijn, is niet duidelijk. Een aantal vestigingen van Carrefour sluit de deuren. Frietjes van de frituur lijkt een veilige gok waar de kinderen blij mee zullen zijn.

5. Vermijd het ziekenhuis

Ga bij kleine ongevallen niet naar de spoed, maar eerst langs de huisarts. Sommige ziekenhuizen zullen immers een zondagsdienst draaien. Uw huisarts kan ook goed inschatten wat er met die blauwe knie moet gebeuren.

6. Bel naar Unizo

De bond voor ondernemers opent een infolijn voor leden die raad willen: 078-35.39.39.

7. Rijd met een ander mee

Meerijden met een collega: het is gezellig en goedkoop. Wie anders de trein neemt, kan ongetwijfeld rekenen op het medeleven van een autobezitter.

8 Ga naar de bank

Bij de banken wordt er doorgewerkt, ga er dus gerust heen om uitleg over uw spaarcentjes en beleggingen te vragen.

9. Trek u niets van de staking aan

Bij de vorige spoorstaking in mei, bereidde iedereen zich voor op monsterfiles. Die bleven uit, omdat een deel van de pendelaars thuis bleef. Wellicht vallen de problemen op de weg weer mee. Bovendien staakt enkel de socialistische vakbond ABVV. Het christelijke ACV en liberale ACLVB trapten op de rem. In de meeste KMO’s gaat het werk gewoon door.

10. Lees uw krant (online)

Er wordt wel degelijk een krant gedrukt, of die ook op uw deurmat valt ligt aan De Post. Krijgt u er morgen geen, surf dan naar onze site om de staking te volgen.