Met 437 deelnemende bedrijven en 845.000 bezoekers heeft Open Bedrijvendag in Vlaanderen een aantal nieuwe records genoteerd. Dat heeft stichter Yves Lejaeghere zondag meegedeeld. Het evenement stond dit jaar in het teken van technologische innovatie.
'Het record was enigszins te verwachten aangezien er dit jaar 25 procent meer bedrijven hun deuren hebben geopend. De slechte weersomstandigheden hadden we dan weer niet verwacht. We noteerden 845.000 bezoekers, in vergelijking met 830.000 vorig jaar', legt Lejaeghere uit.

Ondernemingen uit de voedingsindustrie en de media doen het traditioneel zeer goed op de Open Bedrijvendag. Zo kwamen er meer dan 20.000 mensen over de vloer bij Alfacam, het televisiebedrijf uit Lint dat dit jaar hoge ogen gooide met de captatie van de Olympische Spelen in Peking. Ook voedingsbedrijven als Vondelmolen in Lebbeke en Friesland Foods in Lummen lokten ruim 12.000 bezoekers.

De Open Bedrijvendag plaatste dit jaar technologische innovatie in de kijker. Die bedrijven trokken voornamelijk een gespecialiseerd publiek. 'De mensen moeten beseffen dat innovatie voor een regio als Vlaanderen met hoge loonkosten heel belangrijk is. Onze welvaart hangt ervan af', stelt Lejaeghere.

Tewerkstelling vormt intussen een steeds belangrijker facet van het evenement. Een 150-tal bedrijven zette zondag zo’n 750 vacatures in de etalage. Geïnteresseerden konden op de werkvloer kennismaken met de jobs. 'Open Bedrijvendag is ook een beetje een jobbeurs geworden', licht Lejaeghere toe. Ook in de andere gewesten van het land vond zondag Open Bedrijvendag plaats.

In Wallonië stond de dag in het teken van milieu en groene energie. Zo’n 120 ondernemingen openden de deuren en lokten 400.000 bezoekers. Vooral de hoogovens van Seraing waren in trek bij het publiek.

In Brussel, waar de artisanale sector in de schijnwerpers werd gezet, deed een veertigtal bedrijven mee. Er kwamen ongeveer 40.000 kijklustigen opdagen.