BNP Paribas neemt 75 procent in Fortis Bank België. De overheid behoudt zo een blokkeringsminderheid die later eventueel nog jobs kan redden. Daarnaast koopt BNP ook de verzekeringen en Fortis Investments. Het kernkabinet zit momenteel samen over het Fortis-dossier.
Volgens onze bronnen krijgen de Belgische aandeelhouders van Fortis op deze manier tien procent van de Franse bankgroep in handen, Luxemburg krijgt 1,4 procent. BNP Paribas financiert de overname namelijk volledig in aandelen, die uitgekeerd worden aan Fortis Holding.

In Luxemburg spak Luc Frieden, minister van Begroting, eerder op de avond over een partnerschap tussen Fortis Luxemburg en een Europeses bank van eerste orde'.

Leterme zei eerder dat hij Fortis niet voor een habbekrats uit handen wil geven. Fortis is de grootste Belgische bank. Voor BNP Paribas, dat in België nauwelijks aanwezig is, gaat het dan weer om een buitenkans om zich geografisch te versterken.

Een verdere nationalisering, waarvoor maar weinig appetijt bestaat, is op dit moment naar de achtergrond verdwenen. Integendeel. De overheid lijkt duidelijk aan te sturen op een definitieve oplossing.

Vorige week sprong een bod van BNP Paribas af op de lage biedprijs (1,6 euro per aandeel) en op de eis van de Fransen om staatsgaranties voor de waarde-evolutie van een aantal activa. De overheid injecteerde vervolgens zelf 4,7 miljard in Fortis Bank België.

De verzekeringsactiviteiten van Fortis en Fortis Investements blijven buiten de onderhandelingen. Het Fortis-aandeel blijft beursgenoteerd maar de waarde ervan is voor iedereen op dit moment onvoorspelbaar.

Een nieuwe interventie bij Fortis was nodig na de catastrofale uitlatingen van de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos die met uitgesproken negatieve uitspraken over Fortis het broos vertrouwensherstel dat in de maak leek, in de kiem heeft gesmoord.

Eind vorige week probeerden de Nederlandse autoriteiten Fortis Bank Nederland, verzekeraar Amev, verzekeraar ASR (Stad Rotterdam) en ABN Amro samen voor 12 miljard euro in handen te krijgen. Anderen citeren zelfs nog lagere cijfers. Uiteindelijk legde Nederland de hand op de Nederlandse poot voor 16,8 miljard.