De Chinese verzekeraar Ping An slikt een forse minwaarde op zijn belang van 5% in Fortis.
Ping An deelde zondag mee dat het een uitzonderlijk verlies (impairment) gaat boeken van 15,7 miljard yuan 2,3 miljard dollar of ongeveer 1,67 miljard euro) op zijn aandelenpakket in Fortis.

China's tweede grootste levensverzekeraar gaat het verlies opnemen in zijn resultaten voor het kwartaal van juli tot september. Het wordt meteen één van de grootste afboekingen die een Chinese financiële instelling al heeft moeten doen als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis.

Ping An had totnogtoe 23,9 miljard yuan in Fortis geïnvesteerd, als onderdeel van een bredere alliantie met de Belgische-Nederlandse bank-verzekeraar. Maar de droom om zo een financiële speler van wereldformaat te worden, werd aan diggelen geslagen door de complete waardevernietiging die Fortis de voorbije maand onderging. Ping An voerde vorige week ook het plan af om de afdeling vermogensbeheer van Fortis over te nemen voor 3 miljard dollar.

Ping An waarschuwt dat de afboeking een 'materiële' impact op zijn nettowinst zal hebben. In Hongkong daalden de aandelen van het bedrijf vorige maand al met 13% als gevolg van de perikelen bij Fortis.