Flecha pakt eindzege in Franco-Belge
Foto: belga
De Spanjaard Juan Antonio Flecha Flecha is de eindwinnaar van de Franco-Belge. Hij nam in de laatste rit de leiderstrui van Belgisch kampioen Jürgen Roelandts over. Sébastien Rosseler won de vierde en laatste etappe.
Rosseler haalde het in een rit over 161,6 km van Havré naar Doornik van zijn medevluchter Flecha. Wouter Weylandt won even later de spurt van het peloton.

Door de slechte weersomstandigheden werd de voorziene rit een pak ingekort. Er werden nu slechts drie in plaats van de voorziene vijf plaatselijke ronden, met daarin de beklimming van de Croix Jubaru, afgewerkt. Koersdirecteur Jean-Luc Vandenbroucke nam bovendien ook nog de beslissing om de finish te verhuizen van de Markt van Doornik, voorzien van kasseien, naar de geasfalteerde en brede Chaussee de Renaix.

Ondanks het gure weer werd er van bij de start stevig ingevlogen. Toch was het wachten tot na 21 kilometer voor een eerste echte uitval. De vluchtersgroep met vijf renners bestond uit de Nederlander Paul Sneeboer, de Deen Casper Jorgensen, de Spanjaard Adrian Palomares en de Fransen Matthieu Ladagnous met David Deroo. Zij waren er na 43 kilometer koers aan voor de moeite nadat ze een maximale voorsprong bijeen hadden gereden van iets boven de minuut.

Spervuur aan aanvallen

Het bleef echter heel onrustig met een spervuur aan uitvalspogingen. Net voor het aansnijden van de plaatselijke ronden, van elk 16,8 kilometer, in Doornik gingen Wilfried Cretskens, de Fransman Matthieu Ladagnous, de Nederlander Paul Sneeboer en de Denen Frank Hoj en Lars Ytting Bak hun kans. Niet voor lang echter, want het peloton rekende dit vijftal opnieuw in.

De eerste beklimming van de Croix Jubaru, de scherprechter van deze slotetappe, was een kolfje naar de hand van Philippe Gilbert die daar als eerste boven kwam, onmiddellijk gevolgd door leider Jurgen Roelandts en de Fransman Matthieu Ladagnous. Na goed 114 kilometer koers mochten Stijn Vandenbergh, Sebastien Rosseler, de Spanjaard Juan Antonio Flecha, de Fransman Mickael Delage, de Deen Lars Ytting Bak en de Nederlanders Koen De Kort en Matthé Pronk voor het peloton gaan uitrijden.

Rosseler en Flecha

Vooral Rosseler en Flecha bepaalden het tempo van deze zevenkoppige leidersgroep. De voorsprong groeide echter nooit tot boven de minuut. In het peloton waren vooral de renners van Cofidis heel actief. Het was evenwel Philippe Gilbert, tweede in de rangschikking op zeven seconden van leider Jurgen Roelandts, die in zijn dooie eentje de kloof met de leidersgroep trachtte te dichten.

Rosseler en Flecha ontdeden zich, met nog acht kilometer te rijden, van hun metgezellen en muisden er met hun tweetjes vanonder. Philippe Gilbert volgde daar op tien seconden van het leidende duo. Rosseler en Flecha, vierde in de eindstand op 18 seconden van nationaal kampioen Jurgen Roelandts, verzwakten niet en Gilbert van zijn kant voelde de hete adem van het peloton in de nek.

De twee vluchters mochten de laatste kilometer aanvatten met een halve minuut voorsprong op het peloton. In de daaropvolgende sprint haalde Rosseler het heel gemakkelijk van Flecha, die wel de eindlaureaat werd.

Boonen geeft op

Tom Boonen verliet de slotrit na goed 75 kilometer wedstrijd nadat hij ten val was gekomen. 'Door wat gedrum in het peloton kwam Tom Boonen plots ten val. Gelukkig genoeg kwam hij in de graskant terecht waardoor de schade al bij al nog meevalt. Hij zal later op de dag een verder medisch onderzoek ondergaan', stelde sportdirecteur Wilfried Peeters.