Armstrong opnieuw in het verweer
Foto: ap
De Amerikaan Lance Armstrong heeft zich opnieuw verdedigd tegen kritiek op zijn optredens in de Ronde van Frankrijk. De Texaan, die onlangs aankondigde in 2009 terug te keren in het wielerpeloton, reageerde op uitlatingen van de Fransman Jean-Etienne Amaury, de nieuwe baas van Tourorganisator ASO.
'Ik heb de Tour zeven jaar op rij gewonnen en ik ben nooit betrapt op dopinggebruik, terwijl ik zeven jaar na mekaar streng gecontroleerd werd', verduidelijkte de 37-jarige Texaan in een communiqué.

'We hebben op een zuivere en eerlijke manier gewonnen. En volgens de cijfers waren er nooit zo veel televisiekijkers, media-aandacht, toeschouwers langs de weg en sponsors', verduidelijkte Armstrong.

Jean-Etienne Amaury, de nieuwe voorzitter van Tourorganisator ASO had de Franse krant L’Equipe nog laten optekenen dat ’er niet kon gezegd worden dat hij de Tour niet hindert, omdat hij een redelijk ingewikkelde achtergrond heeft'.

'Het heeft zo’n ommekeer gemaakt, dat ik, hoewel ik deze competitie en de Fransen graag heb, niet kan aanvaarden dat dit alles de boodschap van Livestrong (zijn stichting) schaadt', verduidelijkte de Amerikaan.

Enkele dagen geleden was Armstrong niet ingegaan op de vraag van het Franse antidopingagentschap AFLD om verdachte urinestalen van de Amerikaan uit de Tour 1999 opnieuw te onderzoeken.

Het AFLD had aan Armstrong voorgesteld om de B-stalen te onderzoeken van de plasjes die hij tijdens de Tour van 1999 had afgeleverd. Een maand voor The Boss in 2005 zijn zevende en voorlopig laatste Tour zou winnen, had de Franse sportkrant l’Equipe gemeld dat de bewuste urinestalen sporen van epo zouden bevatten.