'Dexia kan het hoofd bieden aan crisis'
Foto: © HERWIG VERGULT
Dexia is in staat het hoofd te bieden aan de verslechterende omgevingsvoorwaarden op de financiële markten. Dat heeft de bankverzekeraar zondagavond meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de raad van bestuur.
De raad van bestuur bekeek de situatie van de liquiditeit en 'is van mening dat, rekening houdend met de aanvullende maatregelen die door de groep Dexia werden genomen in de voorbije week en de recent vastgestelde positieve evolutie, de Groep in staat is om het hoofd te bieden aan de verslechterende omgevingsvoorwaarden die waargenomen worden op de financiële markten', zo staat in de mededeling.

Hypo Real Estate

Dexia bevestigt ook dat de kredietrisico’s verbonden met de in moeilijkheden verkerende Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate 'slechts een zeer beperkte impact zouden hebben op de solvabiliteit van de Groep'. Verschillende bronnen spreken van een kost tussen de 200 en 300 miljoen euro.

De recente kapitaalverhoging hield rekening met potentieel negatieve gevolgen die konden voortvloeien uit de verslechtering van de kredietwaardigheid van een aantal bancaire tegenpartijen.

SocGen

Volgens de RTBF zou de Franse bank Société Générale mogelijk een bod voorbereiden op Dexia. Maar voorlopig lijkt dat een kwakkel. In Belgische aandeelhouderskringen wordt benadrukt dat men niet op een Frans bod zit te wachten. 'De situatie bij Dexia is veel minder dringend dan die bij Fortis', klinkt het in verschillenden hoeken.

De Franse overheid heeft afgelopen week bij het eerste reddingsplan van Dexia de kop geëist van de Belgische topman Axel Miller en heeft via een kapitaalverhoging zijn financiële arm CDC een blokkeringsminderheid in Dexia laten nemen. Het Belgisch-Luxemburgs-Frans reddingsplan was 6,4 miljard euro groot.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig