Cheerleaders leiden een gevaarlijk leven
Foto: epa
Cheerleaders - de knappe meisjes die voor en na sportwedstrijden op het veld, en tijdens een match vanaf de zijlijn, spelers en supporters in de ’winning mood’ moeten brengen - hebben een riskante hobby. Althans, dat schrijft de Sunday Telegraph. Want zij lopen een veel grotere kans op, vaak ernstige, blessures, dan de sporters die zijn zo enthousiast steunen.
Bij ons begint he pas sinds kort door te dringen, het cheerleaders-fenomeen, maar ook voetbal- of basketfans in België worden steeds vaker vergast op een groep meisjes, in sexy pakjes in de clubkleuren en met met pom-poms in de hand, die voor extra-ambiance zorgt.

Maar in Amerika, waar deze vorm van sportentertainment werd uitgevonden, dromen duizenden meisjes al generaties lang van een loopbaan als cheerleader. Films over het fenomeen focussen vaak op schoonheid, rivaliteit en ambitie, maar in werkelijkheid blijkt dat het gymnastische cheerleaden zoals de Amerikanen dat kennen bijzonder gevaarlijk is. Want jaarlijks komen nu niet minder dan 30.000 meisjes per jaar terecht in de spoedafdeling van het plaatselijk ziekenhuis - of nog erger.

Niet alleen is dat een sterke stijging vergeleken met tien jaar geleden, maar doordat de show steeds spectaculairder en dus riskanter moet worden, zijn de blessure ook steeds ernstiger.

Volgens het Nationaal Centrum voor Onderzoek naar Katastrofale Sportkwetsuren in de VS werden de voorbije 20 jaar niet minder dan 67 cheerleaders zwaar gewond of zelfs gedood tijdens het beoefenen van hun hobby. Wat neerkomt op tweederde van alle ernstige sportblessures bij vrouwen in de Amerikaanse sportwereld.

Sterker nog: het percentage verwondingen dat leidde tot verlamming of een andere blijvende handicap ligt, met 2.68 per 100.000 cheerleaders, hoger dan bij de beoefenaars van de meest agressieve sport die zij vanaf de zijlijn steunen: de bijzonder stevig ogende American footballspelers. Maar die zijn dan ook, in plaats van met een weinig verhullend kostuum, uitgerust met helmen en allerhande andere soorten beschermende uitrusting.