Een gigantische asteroïde zou er verantwoordelijk voor zijn dat Mars geen blauwe planeet werd waar leven bestaat, zoals de aarde.
Die inslag, aldus de Sunday Times, zou namelijk een zo groot gat hebben geslagen in buitenkorst dat daardoor het magnetisch veld rond de Rode planeet werd beschadigd. En op aarde is het juist dit magnetische veld dat gevaarlijke straling weerkaatst en ons op die manier beschermt en laat overleven.

Mars werd, samen met de aarde en andere planeten in ons stelsel zo’n 4.5 miljard jaar geleden gevormd en wetenschappers vragen zich al lang af waarom rond die planeet geen magnetisch veld wordt aangetroffen zoals bij de aarde. Dit temeer omdat in rotsen op het zuidelijk halfrond van Mars wel sporen van intense magnetische activiteit werden aangetroffen.

Nu zegt Sabine Stanley, assistent professor fysica aan de universiteit van het Canadese Tortonto, te beschikken over aanwijzingen dat een reusachtige inslag, heel vroeg na het ontstaan van de planeet, de gesmolten kern heeft ontregeld. 'Daardoor werden de omwentelingen van Mars gewijzigd en werd het magnetisch veld aangetast.'