ANTWERPEN - In de nacht van zaterdag op zondag werden bij een grootschalige WODCA-actie in de provincie Antwerpen 61 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.
Tijdens de controles, waaraan 372 politiemensen deelnamen, reden 317 van de 5440 bestuurders te snel en 289 van de 6430 chauffeurs legden een postieve alcoholtest af. De helft van de 28 gecontroleerde mensen waren onder invloed van drugs en moesten een urinetest afleggen.

Antwerps gouverneur Cathy Berx bracht een bezoek aan een aantal controleposten om er een lans te breken voor de volgehouden controles en om de de politiemensen te feliciteren voor hun inzet.

De actie was groter dan normaal. Op meer dan zeventig plaatsen in de provincie Antwerpen voerde de lokale en de federale politie controles uit. Onder andere in de arrondissementen Turnhout, Mechelen en Antwerpen moesten er auto’s langs de kant. Normaal gezien nemen er 140 politiemensen deel aan degelijke acties, maar voor deze gelegenheid werd dat aantal meer dan verdubbeld.

De WODCA-acties zijn specifiek gericht op het voorkomen van weekendongevallen door te controleren op snelheid-, drugs- en alcoholovertredingen. De alcoholcontroles leverden deze keer geen al te fraaie resultaten op want 181 van de 289 positieve chauffeurs hadden meer dan 0,8 promille in hun bloed.