BERLIJN - De Duitse regering lijkt vastbesloten om de grote immobank Hypo Real Estate van de ondergang te redden. 'We zullen niet toelaten dat de kritieke toestand van een instelling leidt tot een kritieke toestand voor het hele financiële systeem', verklaarde bondskanselier Angela Merkel zondag.
Merkel zei dat de regering de hele dag 'onverdroten' zal werken aan een nieuw reddingsplan voor Hypo Real Estate. Een ondergang van de bank zou de hele Duitse financiële sector op zijn grondvesten doen daveren. De bondskanselier verzekerde ook dat de spaarrekeningen van burgers veilig zullen zijn.

Zaterdag trokken de banken zich terug uit het reddingsplan ten belope van 35 miljard euro. De financiële problemen bij Hypo Real Estate leken immers veel groter dan eerst was gedacht. Voor eind 2008 zou de bank 50 miljard euro nodig hebben.

Bij de tweede reddingspoging probeert de Duitse regering volgens bronnen in Berlijn niet enkel de banken, maar ook verzekeraars te betrekken. Ook zou de Ierse regering bereid zijn om steun te verlenen aan de Ierse dochter Depfa, die Hypo Real Estate aan het wankelen heeft gebracht.

In Duitse politieke kringen groeit intussen de verontwaardiging over de gang van zaken bij Hypo Real Estate. Merkel gaf aan dat de verantwoordelijken van de bank rekenschap zullen moeten afleggen. 'Dat zijn we de Duitse belastingbetaler verschuldigd', zei ze.

Het lot van Hypo Real Estate is van bijzonder belang voor Dexia. Indien de Duitsers over kop gaan, dreigt voor de Belgische bank een miljardenverlies.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in