PRAAG - Een Tsjechische site die tot doel heeft jongeren te interesseren voor de geschiedenis van het dorpje Lidice, heeft voor heel wat controverse gezorgd. De site stelt voor de verwoesting van Wereldoorlog II nog eens digitaal over te doen met een vlammenwerper of een granaat.
De Tsjechische stad Lidice werd in juni 1942 volledig in de as gelegd door de nazi’s. De site www.totalburnout.cz biedt de bezoeker aan, te kiezen tussen een vlammenwerper of een granaat. De speler krijgt tien punten voor elke inwoner die wordt doodgeschoten en twintig punten voor elke Tsjech die wordt verbrand.

Wanneer het spel moet beginnen, wordt de bezoeker echter tot de orde geroepen met de uitspraak ,,In Lidice was het geen spel, maar realiteit''. Vervolgens wordt een korte documentaire getoond die afsluit met een uitnodiging om het oorlogsmuseum van Lidice te bezoeken.

De controversiële site heeft de laatste dagen voor discussie gezorgd in de Tsjechische pers. Ook de burgemeester van Lidice is niet opgezet met het initiatief. De directie van het museum benadrukt dat het de bedoeling is om mensen te choqueren en om jongeren naar het museum te lokken.