PARIJS - Gaz de France (GdF) en Suez zijn bereid een belang in de Belgische elektriciteitsproducent SPE te verkopen, om goedkeuring te krijgen van de Europese commissie voor hun fusie. Maar ze weigeren hun transportnetwerken en gasterminals op te geven.
Dat heeft de ceo van Suez, Gerard Mestrallet, dinsdag gezegd. ,,We hebben gezegd dat er gedacht wordt aan een eventuele verkoop van SPE'', aldus Mestrallet aan de Franse radiozender Europe 1. ,,Wat infrastructuur betreft, is het uitgesloten dat we iets verkopen: gasnetwerk, gasterminals of opslag.''

In ruil zou de nieuwe groep inspanningen kunnen doen om de toegang tot deze infrastructuur voor de concurrentie te vergemakkelijken, zei hij. Gaz de France bezit 25,5 procent van SPE, de tweede grootste stroomproducent van België.

Verbeterde transactie

Over de resultaten van Suez zei de topman dat die ,,goed'' zouden zijn en in lijn met wat is aangekondigd. Mestrallet verzekerde op Europe 1 dat de beide Franse nutsbedrijven ,,nog enkele weken'' hebben om met de Europa te onderhandelen over de concurrentieproblemen die zich voordoen bij de fusie.

Overigens meldde het Britse The Times dinsdag dat aandeelhouders van Suez mogelijk een verbeterde transactie krijgen voorgeschoteld om verzet tegen de fusie te voorkomen. Suez en GdF zouden de geplande één-voor-één aandelenruil mogelijk verhogen, om het investeringfonds Knight Vinke Asset Management te sussen. Dat zegt 20 procent van de aandeelhouders achter zich te zullen krijgen om de fusie te blokkeren. The Times citeert anonieme bronnen dicht bij het dossier.

Amendementen

Intussen zijn meer dan 135.000 amendementen ingediend over het wetsvoorstel om het belang van de Franse overheid in Gaz de France te verminderen. Dat is het hoogste aantal sinds een halve eeuw. Donderdag start in het Franse parlement een debat over het voorstel.