Rusland in actie tegen miljardenproject van Shell
Voorlopig is het nog en en al bedrijvigheid op het Sakhalin-eiland. Foto: bloomberg news
MOSKOU - De Russische milieu-inspectiedienst heeft een klacht ingediend tegen het Sakhalin-olieproject, een project van oliegigant Royal Dutch Shell van zowat 20 miljard dollar. Volgens de klacht voldoet projectoperator Sakhalin Energy niet aan de overeengekomen milieu-aanbevelingen. Als een rechtbank in Moskou de klacht aanvaardt, moeten alle werkzaamheden gestopt worden.
De klacht vraagt de annulering van het fiat van het bevoegde Russische ministerie in 2003 voor fase 2 van het project, waarvan de kostprijs toen op zowat 10 miljard dollar was bepaald, alvorens verdubbeld te worden.

Geen commentaar

Met deze kostprijs werd Sakhalin 2 een van de grootste projecten wereldwijd voor olie en gas. ,,Als aan de vraag van de milieu-inspectiedienst gevolg wordt gegeven, dan zal alle economische of andere activiteit rond Sakhalin 2 verboden worden tot er een nieuwe openbare ecologische expertise is uitgevoerd en tot alle overtredingen van milieuwetten zijn gestopt'', aldus een persbericht van de dienst. De woordvoerder van Sakhalin Energy wilde nog geen commentaar geven.

De tweede fase van het project omvat onder meer de bouw van twee nieuwe platforms aan het eiland Sakhalin, naast het bestaande platform Molikpaq, een olie- en een gaspijpleiding op het eiland, en de eerste LNG-fabriek (vloeibaar gas) van Rusland. Shell beschouwt het project als levensnoodzakelijk om zich te ontwikkelen in Japan, China en Korea.

Breuken

Het Russische ministerie van Leefmilieu verwijt Sakhalin Energy zich meerdere malen niet te hebben gehouden aan de eisen uit de haalbaarheidsstudie en de toegelaten volumes van afvoer van industrieel gebruikt water te overschrijden op het Molikpaq-platform, net als de graad van toegelaten olie-aanwezigheid in dat water. Als de olie- en gaspijpleiding verder worden afgewerkt, riskeren er zich breuken voor te doen op verschillende plaatsen, vreest het ministerie.

Twee Russische kranten hebben het ministerie ervan beschuldigd druk uit te oefenen op het consortium, opdat het een intrede van de Russische oliegigant Gazprom in het project zou toestaan. Het consortium bestaat momenteel uit Shell( 55 procent), Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent). Sakhalin 2 zou vanaf de zomer van 2008 LNG leveren.