Tweede groep Belgen vertrokken naar Libanon
De Belgen moeten onder andere helpen met de wederopbouw.
BRUSSEL - Dertien Belgische militairen zijn dinsdagmorgen naar Libanon vertrokken. Ze verblijven er een week om de ontplooiing van de bijna 400 Belgische Blauwhelmen voor te bereiden.
De herkenningsmissie bevat de belangrijkste gezagsdragers van het Belgische contingent binnen de versterkte VN-vredesmacht in Libanon (Unifil).

De militairen vertrokken vanuit Brussel met een militair vliegtuig. Hun opdracht duurt tot begin volgende week. Ze vervoegen drie collega’s, onder wie de commandant van het toekomstige Belgische detachement, kolonel Herman Geens, die zaterdag in de Libanese hoofdstad Beiroet aankwamen. Doel is de plaats te bepalen waar het Belgisch contingent binnen Unifil zich zal vestigen.

De Belgische Blauwhelmen verblijven op dezelfde site - die nog moet worden gekozen in functie van de herkenningsmissie - als hun Franse collega’s. De Franse generale staf kondigde ,,voor 15 september''' de komst aan van een bataljon van 900 soldaten. In totaal zal Frankrijk 2.000 soldaten voor de Unifil-troepenmacht leveren. Onze zuiderburen voeren tot in februari het bevel, waarna Italië de fakkel overneemt.

Het Belgische contingent zal op termijn uit 394 soldaten bestaan. De belangrijkste opdrachten van de Belgen zijn ontmijning, medische hulpverlening en wederopbouw. Onder de troepen bevinden zich ook 138 soldaten die instaan voor de bescherming van de Belgische militairen.