TOKYO - Het Japanse bedrijf Matsushita Electric Industrial roept in Japan zesduizend lithiumbatterijen terug die in zijn Panasonic-notebooks worden gebruikt. De vrees bestaat dat de batterij kan oververhitten en brand veroorzaken.
Matsushita wil niet kwijt wie de batterijen geproduceerd heeft. ’s Werelds grootste producent van consumentenelektronica benadrukt dat er enkel een probleem kan optreden wanneer de computer ernstig beschadigd raakt en dat het probleem geen enkel verband houdt met de problemen bij de Sony-batterijen in laptops van Dell en Apple.

Deze derde terugroepactie is wel kleinschaliger dan de vorige twee (Dell en Apple dus) en heeft enkel betrekking op Japan. Dell kondigde begin augustus aan dat het wereldwijd 4,1 miljoen Sony-batterijen van draagbare computers terugriep wegens risico op oververhitting en brand. Dat was de grootste dergelijke actie ooit voor elektronische producten.

Twee weken later kondigde ook Apple aan dat het laptopcomputers met Sony-lithiumbatterijen terugriep, in totaal 1,8 miljoen stuks. Lithiumbatterijen worden vanwege hun compacte formaat en hoge prestaties niet enkel in laptops maar ook in gsm’s, mp3-spelers, videospeltoestellen en andere elektronische producten gebruikt.