NEW DELHI - De Indiase premier Manmohan Singh heeft dinsdag gewaarschuwd dat islamitische terroristen mogelijk plannen beramen voor aanslagen op instellingen, gebouwen of plaatsen die om economische, religieuze of nucleaire redenen van belang zijn.
Singh zei op een conferentie over binnenlandse veiligheid in New Delhi dat uit inlichtingenrapporten blijkt dat er terreurcellen bestaan in enkele van de belangrijkste Indiase steden. Hij riep de deelstaten en lokale politiediensten op tot grotere alertheid en waarschuwde vooral voor zelfmoordaanslagen.

De economische metropool Mumbai werd 11 juli getroffen door aanslagen op treinwagons die 207 mensen het leven kostten. In de heilige hindoestad Varanasi vielen in maart twintig doden bij bomaanslagen. In New Delhi kwamen vorig jaar oktober bij aanslagen 62 mensen om het leven.

India en Pakistan zijn sinds de onafhankelijkheid, in 1947, verwikkeld in een conflict over het overwegend islamitische Kashmir, dat voor het grootste gedeelte onder Indiaas bestuur valt. Enkele organisaties die in Pakistaans Kashmir zijn ontstaan hebben inmiddels vertakkingen in geheel Pakistan. Volgens deskundigen zijn met de toename van het aantal leden van deze groeperingen ook hun ambities gegroeid en hebben zij hun ogen gericht op het gehele subcontinent.