PARIJS - Het Franse Compagnie Generale de Geophysique (CGG), gespecialiseerd in bodemonderzoek voor olie- en gasvelden, wil zijn branchegenoot Veritas DGC overnemen voor 3,1 miljard dollar, ruim 2,4 miljard euro. CGG wordt daarmee het grootste bedrijf ter wereld in zijn sector.
Oliebedrijven wereldwijd wenden zich vaker tot bodemonderzoekende bedrijven, omdat nieuwe velden steeds moeilijker te vinden zijn en omdat de hoge prijzen de producenten ertoe aanzetten meer olie of gas uit hun bestaande velden te halen.

Het gefusioneerde bedrijf zal werken onder de naam CGG-Veritas en had vorig jaar een gecombineerde omzet van 1,7 miljard dollar. Het zal ongeveer 7.000 werknemers tellen en een vloot van twintig schepen. Het zal groter zijn dan de huidige wereldleider, Schlumberger.

De Veritas-aandeelhouders krijgen 75 dollar aangeboden in aandelen en cash, dat is 21 procent meer dan de aandeelprijs op 1 september. Als de mededingingsautoriteiten in Frankrijk en de VS groen licht geven, zal de transactie eind dit jaar gestemd worden door de aandeelhouders van Geophysique. CGG verwacht dat de fusie in 2008 zal bijdragen tot de winst en elk jaar zowat 65 miljoen dollar aan kostenbesparingen zal opleveren.