Gelekte memo beschrijft afscheid Tony Blair
LONDEN - De Britse krant Daily Mirror heeft dinsdag een gelekte memo gepubliceerd die beschrijft hoe eerste minister Tony Blair nog voor de verkiezingen afscheid zal nemen van zijn positie. De notities werden gemaakt door enkele nauwe medewerkers van Blair.
De memo bevestigt dat Blair, die in 2005 herverkozen werd, zijn vertrek uit Downing Street voorbereidt. ,,Hij moet vertrekken terwijl het publiek nog meer van hem wil'', staat te lezen in de nota. ,,Hij moet de ster zijn die zelfs geen bisnummer meer speelt.''

,,Nadat hij is afgetreden moet Blair naar het binnenland van Groot-Brittannië reizen, om zich te positioneren als iemand die afstand heeft genomen van de politiek. Uit alles wat hij doet, moet zijn tomeloze energie en enthousiasme blijken'', schrijven zijn medewerkers. De strategie zou tot doel hebben zijn vermoedelijke opvolger, Gordon Brown, te destabiliseren.

Het document beschrijft ook een afscheidstournee langs de Britse dorpen, het bezoek aan de twintig belangrijkste gebouwen die werden geopend sinds 1997 en een optreden in verschillende tv-shows.

De Britse omroep BBC meldt ook vandaag dat een groep loyale Labour-parlementsleden Tony Blair een brief heeft geschreven met de vraag om te vertrekken. De brief zou ondertekend zijn door de meerderheid van de 38 parlementsleden die werden verkozen in 2001.