Castro heeft het ergste achter de rug
Foto: afp
HAVANA - De Cubaanse leider Fidel Castro zegt in een dinsdag uitgebrachte verklaring dat hij sinds zijn darmoperatie in iets meer dan een maand tijd ruim 18,5 kilo is afgevallen, maar dat hij het ergste nu achter de rug heeft.
,,Het meest kritieke punt ligt achter me. Ik ben in een bevredigend tempo aan het herstellen'', aldus Castro in de verklaring, welke samen met tien nieuwe foto’s te vinden was in Granma, het dagblad van de Cubaanse communistische partij.

Castro zegt verder dat hij zich strikt aan het advies van de artsen heeft gehouden en heeft geprobeerd een voorbeeldig patiënt te zijn. ,,De komende dagen zal ik vooraanstaande bezoekers ontvangen'', zegt Castro voorts, kennelijk doelend op de staatshoofden die volgende week de top van de Niet-Gebonden Landen zullen bijwonen.

Ook zegt Castro dat mensen niet moeten verwachten dat er in de tijd dat hij herstellende is steeds maar weer nieuwe foto’s zullen worden uitgebracht, omdat dat niet altijd even goed uitkomt. Wel zal regelmatig informatie naar buiten worden gebracht, aldus Castro, die voorts aangeeft dat compleet herstel, ,,of we dat nu leuk vinden, of niet'' langer in beslag zal nemen. ,,Ik heb op dit moment geen haast en niemand hoeft haast te hebben. Het land marcheert en gaat vooruit.''

Vrijdag was op de Cubaanse staatstelevisie te zien hoe de 80-jarige staatsman zijn vriend en bondgenoot Hugo Chavez ontving, de president van Venezuela. Volgens de tv praatten de twee ongeveer twee uur en ontmoette Chavez ook Raul Castro. Fidel heeft de macht tijdelijk overgedragen aan zijn jongere broer Raul.