Acht jaar voor aandeel in bomaanslagen Bali
Foto: rr
BALI - De rechtbank in Denpasar heeft acht jaar gevangenisstraf opgelegd aan een Indonesische moslimmilitant die het veronderstelde brein achter de bomaanslagen van vorig jaar op Bali onderdak had gegeven.
Bij de zelfmoordaanslagen op drie drukke restaurants op 1 oktober 2005 kwamen twintig mensen om het leven en raakten bijna tweehonderd gewond. Het vonnis tegen de 30-jarige Abdul Aziz is het eerste in deze zaak.

De officier van justitie had op grond van de anti-terreurwetgeving tegen Aziz tien jaar geëist. Volgens de officier had Aziz voor de aanslagen onderdak geboden aan de Maleisiër Noordin Top, een van de meest gezochte terroristen in Zuid-Azië. Ook had hij een website opgezet met daarop een oproep aan moslims om oorlog te voeren tegen ,,ongelovigen'' en instructies hoe buitenlanders in Jakarta te vermoorden.

De Indonesische autoriteiten vermoeden dat Noordin ook in andere aanslagen op westerse doelwitten in Indonesië de hand heeft gehad. Hij maakte voorheen deel uit van Jemaah Islamiyah, maar deze extremistische organisatie is door aanhoudingen in de laatste jaren verzwakt en Noordin zou nu meer op eigen houtje opereren. De rechtbank in Denpasar doet later deze week uitspraak in de zaak van drie andere verdachten die Noordin zouden hebben geholpen of de bij de aanslagen gebruikte explosieven hebben aangemaakt of vervoerd.