BRUSSEL - Een rechter moet bij echtscheidingen voortaan prioriteit geven aan het co-ouderschap. Dat is het gevolg van de nieuwe ,,bilocatiewet'', gisteren in het Staatsblad verschenen. Een kind van gescheiden ouders kan nu even lang bij de vader als bij de moeder verblijven. Tot nu toe werd een kind in vier op vijf gevallen bij de moeder geplaatst.
Voor de wet er was, besliste een rechter bij een scheiding vrij wat er met de kinderen gebeurde. Vroeger had dat bijna altijd tot gevolg dat de kinderen bij de moeder terechtkwamen.

De jongste jaren kreeg de vader al meer inspraak bij de opvoeding van zijn kinderen. Met de nieuwe regeling wordt het de norm dat gescheiden ouders hun kinderen om beurten onderdak bieden. Als de ouders het daar allebei mee eens zijn, is de rechter verplicht hun voorstel te volgen, tenzij het belang van het kind in gevaar komt. Als slechts één ouder het voorstelt, moet de rechter oordelen of dit wel een goed idee is.

Volgens Vlaams kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove is verblijfsco-ouderschap niet de enige oplossing. ,,De beste regeling voor het kind, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit, is echter de regeling waarmee beide ouders akkoord gaan. En dat is niet altijd verblijfsco-ouderschap'', stelt ze.

Vorig jaar waren er 30.844 echtscheidingen in België. Bijna een kwart van de minderjarigen groeit op in een gescheiden gezin. Dat schrijft Het Belang van Limburg.