Onduidelijkheid over arrestatie rechterhand Saddam
Foto: rr
BAGDAD - Ezzat Ibrahim al-Doeri, de rechterhand van de vroegere Iraakse dictator Saddam Hoessein, is volgens het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken gearresteerd in een voorstad van Tikrit. Het Amerikaanse leger zegt echter geen weet te hebben van de arrestatie en de Iraakse Garde, die volgens de eerste berichten meewerkte aan de actie, zegt ook niet aan een operatie te hebben deelgenomen.
Volgens het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken werd Ezzat Ibrahim aangehouden in een ziekenhuis, waar hij verbleef voor een bloedtransfusie. De man lijdt aan leukemie. Het voormalige kopstuk van de Baathpartij werd afgeschermd door talrijke medestanders die hem probeerden te verdedigen. Een zegsman van het ministerie van Defensie omschreef zijn gezondheidstoestand als ,,zeer slecht’'.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil het nieuws bevestigen nog ontkennen. ,,Volgens mijn laatste informatie zou de gearresteerde man niet Ezzat Ibrahim zijn'' aldus Glenn Flood, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, maar hij voegde er meteen aan toe dat hij de arrestatie ,,noch kon bevestigen, noch ontkennen''.

Ook het Amerikaanse leger zegt echter geen bevestiging te hebben van de arrestatie. ,,We hebben hem niet gevangen genomen en hij is niet in onze handen'', aldus legerwoordvoerder Greg Slavonic. ,,Het is mogelijk dat de Irakezen hem gearresteerd hebben. Maar als dat zo is, hebben ze ons niet op de hoogte gebracht.''

Zondagavond ontkende de Iraakse Nationale Garde te hebben deelgenomen aan een operatie om Ezzat Ibrahim te arresteren. Eerder verklaarde de Nationale Garde samen met het Iraakse leger Ibrahim te hebben gearresteerd. ,,Onze strijdkrachten hebben aan geen enkele operatie deelgenomen en hebben Ezzat Ibrahim niet gearresteerd. We hebben daaromtrent geen informatie'', aldus Ahmad Khalaf Salmane, het hoofd van de Nationale Garde voor Centraal-Irak.

Ezzat Ibrahim was de nummer zes op de lijst met 55 meest gezochte personen van de Amerikanen en was de enige hooggeplaatste van het oude regime die nog voortvluchtig was. De VS hadden voor zijn arrestatie een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd.

Het Amerikaanse leger verdenkt Ezzat Ibrahim ervan de aanvallen tegen de multinationale strijdmacht in Irak te coördineren. Onder Saddam Hoessein was hij vice-voorzitter van de Revolutionaire Commando Raad, de hoogste beslissingsinstantie in het toenmalige Irak. De man staat bekend voor zijn prominente rol bij de repressie van tegenstanders van Saddam Hoessein.

Met zijn voormalige leidsman en Taha Yassine Ramadan is Ezzat Ibrahim de enige overlevende van de samenzweerders die in 1968 de staatsgreep organiseerde die de Baathpartij aan de macht bracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in