SINT-GENESIUS-RODE - Op initiatief van de Conferentie van Burgemeesters van Halle-Vilvoorde, het Halle-Vilvoorde Komitee en Vlaamse Volksbeweging zijn zondag tijdens de Gordel een vijftigtal personen in Sint-Genesius-Rode vertrokken voor een fietstocht naar Dilbeek waarmee ze de eis tot splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde onder de aandacht willen brengen.
Onder de fietsers bevinden zich de burgemeesters Michel Doomst (CD&V) van Gooik, Vic Laureys (CD&V) van Hoeilaart, Willy De Waele (VLD) van Lennik en Roger Heyvaert (VLD) van Meise naast parlementsleden zoals Eric en Herman Van Rompuy (CD&V), Marc Demesmaeker (N-VA), Bart Laeremans (Vl.Blok) en prominenten uit de Vlaamse beweging als Boudewijn Bouckaert, voorzitter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV).

Alle deelnemers dragen een geel truitje met de tekst "splits Brussel-Halle-Vilvoorde nu". De aankomst in Dilbeek is voorzien tegen de middag.

Ondanks de goede intenties in het Vlaamse regeerakkoord met betrekking tot de splitsing is het volgens de Conferentie van Burgemeesters van Halle- Vilvoorde nodig om "op zijn hoede te blijven". In een mededeling wijzen ze hierbij enerzijds op het feit dat deze goede Vlaamse intenties "nog in harde daden moeten worden omgezet" en anderzijds "op de eerste geruchten over een splitsingscompromis".

Dit laatste slaat op krantenberichten eerder deze week dat premier Verhofstadt zou werken aan een compromis waarbij de splitsing zou geruild worden tegen een betonnering van de faciliteiten voor Franstaligen die al in de Rand wonen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in