Meer dan 80.000 Gordelaars
Foto: ip
OVERIJSE - Zondagmorgen is in de Vlaamse rand rond Brussel de 24e editie van start gegaan van De Gordel, de grootste sportieve eendagsmanifestatie in Vlaanderen. De organisatoren zijn er vrij gerust in dat het bezoekersaantal van de 24e editie van hun evenement de 80.200 ingeschrevenen van vorig jaar zal overtreffen. Na een jarenlange daling van het deelnemersaantal zou dit betekenen dat dit voor het derde jaar op rij in stijgende lijn gaat.
"Het aantal voorinschrijvingen is zaterdag afgesloten op 60.000, wat 3.000 meer is dan vorig jaar. Zondag om 11 uur bedroeg het aantal daginschrijvingen al meer dan 12.000, wat een 50-tal hoger is dan in 2003. Als alles verder verloopt zoals vorig jaar zullen we dus een stuk boven de 80.000 eindigen. Daarbij moet je in feite nog een groot aantal mensen tellen dat deelneemt zonder zich in te schrijven", aldus organisator Luc Peirlinck.

Zoals elk jaar werden ook dit jaar op een aantal plaatsen wegwijzers verwijderd of verdraaid. Dat was onder meer het geval in Sint-Genesius-Rode langs langs de avonturenwandeling (15km) en landschappenwandeling (28km).

Kort nadat de organisatoren nieuwe wegwijzers hadden aangebracht, bleken ook deze verdwenen. Daarom werd besloten de bewegwijzering met verf op de grond aan te brengen. Het probleem is nu onder controle.

Splitsing BHV

Tijdens de Gordel werd opnieuw de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde geëist. ,,Wij willen de onmiddellijke splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zonder enige compensatie hiervoor aan Franstaligen'', zei burgemeester Willy De Waele (VLD) van Lennik na afloop van de fietstocht die hij en andere burgemeesters uit Halle-Vilvoorde samen met een 50-tal mensen hielden voor de splitsing.

,,De splitsing moet niet gekoppeld worden aan andere zaken en er moet ook geen forum over georganiseerd worden. Er dient enkel uitgevoerd te worden wat er in de grondwet staat. Als het tot een crisis moet komen, dan weze dat zo'', aldus De Waele. Een compromis is voor de burgervaders geen optie.

In Sint-Genesius-Rode deed er zich in de loop van de ochtend een beperkt incident met Franstaligen voor ter hoogte van de Boesdaalhoeve. Toen de politie ter plaatse kwam, was het probleem al van de baan.

VIP's

Om 7 uur was er in Zaventem het traditioneel ontbijt voor de VIP's. Aanwezig waren ondermeer de Vlaamse ministers Bert Anciaux (Sport) en Frank Vandenbroucke (Onderwijs) en federaal minister Patrick Dewael.

Het programma bevat vanuit de trefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Overijse en Zaventem een uiteenlopend gamma wandel- en fietstochten. Voor gezinnen met kinderen zijn er wandelingen vanaf 6 km (Waterwandeling in Overijse) of fietstochten vanaf 10 km (Sint-Genesius-Rode). Voor goed getrainde Gordelaars loopt dit op tot 28 km (Landschappenwandeling in Sint-Genesius- Rode) en 150 km (Gordel voor Wielertoeristen). De echte Gordel blijft de 100 km lange fietstocht langs 18 Vlaamse gemeenten rond Brussel. In Overijse is er mogelijkheid tot mountainbiken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in