BONN - De Duitse kanselier Gerhard Schröder verzekerde zaterdag dat de hervormingen in zijn land onveranderd zullen verdergezet worden. Volgens minister van Financiën Hans Eichel zou het omgekeerde tot het failliet van Duitsland leiden.
"De hervormingen moeten doorgaan en zullen doorgaan", aldus Schröder na afloop van een tweedaagse kabinetsraad. Vooral tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt is er in Duitsland veel verzet. Het vierde 'Hartz-pakket' (naar de denkgroep in opdracht van Schröder) moet in januari effectief worden. Velen vragen veranderingen aan diverse maatregelen. Zondag zijn er deelstaatverkiezingen in Saar en de SPD van Schröder stevent op een nederlaag af.

In een kranteninterview stelt minister Eichel dat het niet kan dat Poolse arbeiders helpen in de tuinbouw, in plaats van Duitse. "Er is in Duitsland veel werk dat mensen in Duitsland niet meer willen doen. Het is absoluut ongelofelijk dat we tijdelijke werknemers moeten importeren."

De Duitse vakbondsleider Michael Sommer vraagt intussen dat het vierde Hartz-pakket na enkele maanden zou geëvalueerd worden. De regering overweegt de aanstelling van een ombudsman om eventuele slachtoffers van de maatregelen te helpen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in