BRUSSEL - Prinses Louise, de dochter van prins Laurent en prinses Claire, is zaterdagmiddag "op een privé-plechtigheid" in beperkte kring gedoopt, zo heeft woordvoerder Michel Malherbe van het Paleis zaterdagavond meegedeeld. = Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken heeft zondag afkeurend gereageerd op het vermeende "peterschap" van de zoon van de sjah van Iran van de Belgische prinses Louise.
Volgens berichten in de pers werd Louise door de bekende Franse priester Guy Gilbert gedoopt. Malherbe wou dit niet bevestigen.

Het prinsesje, dat bijna zeven maanden oud is, zou in het bijzijn van twee christelijke meters gedoopt zijn. Haar ouders zouden prins Reza Pahlavi, de oudste zoon van de vroegere sjah van Iran, als de peter van het meisje beschouwen, maar volgens het kerkelijk recht moeten peter en meter katholiek zijn.

Afwijzende reacties uit Teheran

Het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken heeft zondag afkeurend gereageerd op het vermeende "peterschap" van de zoon van de sjah van Iran van de Belgische prinses Louise. "Het probleem van een peter heeft niets officieels en verdient niet erover te reppen. Maar het is verwonderlijk dat onder zoveel mensen de Belgen zo iemand onbekwaam hebben gekozen", zei woordvoerder Hamid Reza Assefi van het ministerie. "Maar het is hun aangelegenheid en wij hebben er niks mee te maken".

Wanneer de door het regime verguisde oude keizerlijke familie ter sprake komt, trekt Teheran des te meer de wenkbrauwen op, wat het protocol betreft. Voor Iran zijn Reza Phalavi, die na de dood van zijn vader zichzelf tot koning heeft uitgeroepen en die geregeld de Iraniërs tot omverwerping van het regime oproept, en de zijnen ballingen.

Iran heeft dit jaar herdacht dat 25 jaar geleden de sjah de wijk heeft genomen, daarmee de weg effenend naar de Islamitischee Republiek. De familie van de overleden ex-sjah woont in ballingschap in de VS en Frankrijk.

Het eerste kindje van prins Laurent en prinses Claire werd geboren op 6 februari 2004 in het Saint-Lucziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe. Louise is elfde in de lijn voor de troonopvolging.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in