CHARLEROI - "Ik had gezegd dat we absoluut de drie punten moesten nemen, en dat was ook zo", klonk Aimé Anthuenis na de 1-1 in Charleroi tegen Litouwen in de openingswedstrijd van België in de Europese kwalificatiegroep 7 voor de Wereldbeker voetbal 2006.
"Ik ben dus heel ontgoocheld, net als de spelers. Maar ik kan hen niet veel verwijten, hoewel men steeds kan uitwijden over de verantwoordelijkheden van de ene of de andere als er een tegengoal valt. Het schot was onhoudbaar, ik geloof dat onze doelman er slechts één of twee anderen moest stoppen. Moet je een verdediging verwijten, dat ze de tegenstander een keer de kans heeft om echt zijn kans op doel? Ik meen te mogen zeggen, dat we de zege in deze wedstrijd verdienden. Zeker voor wat we de tweede helft brachten. Maar je moet over wat geluk beschikken in dergelijke context, tegen zo een defensief team. Bovendien krijgen we een goal tegen zonder achteraan ooit echt in gevaar geweest te zijn, en na het verlies van Mbo Mpenza en Eric Deflandre door blessures. Voetbal is soms wreed, maar de goede prestatie van Vincent Kompany op de rechtsachter -waar hij nog nooit speelde- is een zeer positief gegeven, dat wil ik benadrukken..."

Wat de negatieve punten betreft, behoudens het (catastrofale) resultaat, staat de 'speelarmoede' van de Belgische A-kern bovenaan. Zonder de geblesseerde Baseggio, deed Anthuenis een beroep op tal van reservespelers in hun club, zoals Peersman, Sonck, Buffel, Dufer of Pieroni. "Ik weet heel goed dat dat niet normaal is," onderstreepte de bondscoach, "maar ik kan niets anders doen. Er zijn geen andere keuzes mogelijk. Ik herhaal dat we de wedstrijden verdienden te winnen, maar daartegenover staat dat ik niet denk dat we veel beter hadden kunnen spelen. Dat lijkt misschien verontrustend voor jullie, maar zo is het. En het slechte resultaat van vanavond beïnvloedt mijn analyse niet...", besloot Aimé Anthuenis.

Litouwse excuses

"Ik verontschuldig me voor het droeve spektakel", verklaarde de Litouwse bondscoach, Algimantas Liubinskas, van zijn kant. "In deze wedstrijd was niet echt spraken van voetbal, maar ons doel hebben we toch bereikt. Een punt, dat is werkelijk het maximum dat we konden hopen tegen zo een goede ploeg. Vooral na het afhaken van enkele 'anciens', waardoor ik bijna een experimenteel elftal moest opstellen. Ik ben dus heel tevreden..."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in