NANCY - Volgens Mohammed Bechari, lid van de delegatie van de Franse Moslimraad (CFCM), hebben de gijzelnemers van de twee Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot hun gijzelaars een tijdlang aangezien voor "agenten in dienst van bepaalde landen die bij het conflict zijn betrokken."
Bechari is zaterdag met twee andere delegatieleden uit Bagdad teruggekeerd naar Parijs. Zij hadden in Bagdad opgeroepen tot vrijlating van de twee gijzelaars.

In een gesprek met de regionale krant L'Est Républicain uit Nancy verklaart Bechari, die tevens voorzitter is van de Nationale Franse Moslimfederatie (FNMF), dat bepaalde "radicalen voorstander waren van hun executie vanwege de banden die de journalisten met buitenlandse mogendheden zouden onderhouden."

"Bepaalde elementen hebben de ontvoerders bewogen deze weg in te slaan. Zo deed er een gerucht de ronde dat Christian Chesnot en Georges Malbrunot agenten zouden zijn in dienst van bepaalde landen die bij het conflict zijn betrokken. Wij hebben dat gerucht uiteraard ontkend, en dat was niet zo moeilijk omdat de twee journalisten zeer bekend zijn in de Arabische wereld, met name in Palestina en Jordanië," aldus Bechari in de krant.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in