BRUSSEL - De Rode Duivels bevinden zich halfweg Azië. Nog één punt en de zesde opeenvolgende kwalificatie voor de wereldbeker is binnen. Geen simpele opdracht, want België werkt op 6 oktober zijn laatste opdracht in Kroatië af. Na de verdiende 2$-0winst gisteren in een zinderend Koning Boudewijnstadion tegen Schotland is Robert Waseige al zeker van twee barragewedstrijden tegen de nummer twee van groep 3.
Opdracht volbracht. De Rode Duivels wonnen als eerste in groep 6 een onderling duel tegen een van de andere kanshebbers en blijven in de race voor een entreebewijs voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Ze waren de betere ploeg en hadden veruit de meeste kansen in een zenuwachtige partij tegen een vrij povere Schotse ploeg.

Het echte debuut van Wesley Sonck was beslist geen tegenvaller. Walem rechtvaardigde de keuze van Robert Waseige en de verdediging deed het voortreffelijk. Kortom, dit was een waardige reactie op de blamage in Finland. Walem is er in de volgende partij niet bij, maar Valgaeren en Emile Mpenza kunnen worden gerecupereerd.

Een gelijkspel volgende maand in Kroatië volstaat nu om naar het Verre Oosten te mogen. Geen gemakkelijke, maar beslist ook geen onmogelijke opdracht. De bronzen plak van Frankrijk '98 is in verval. Prosinecki, Suker en Jarni kwamen met hun club nog geen minuut in actie. De twee gelijke spelen tegen dit Schotland is evenmin een teken van sterkte en ook tegen de kleintjes Letland en San Marino konden de geblokte shirts weinig klaarmaken.

Beide ploegen moesten eigenlijk winnen, maar mochten vooral niet verliezen. Die vrees domineerde het wedstrijdbegin. Vooral de Belgen gingen voorzichtig van start. De Schotten waren meestal in balbezit, maar konden geen greintje creativiteit in hun spel leggen. De Vlieger kon dan ook constant toekijken. Stilaan kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. De flanken kwamen weer nauwelijks in het stuk voor, maar toch kregen de Belgen meer greep op het middenveld.

Wat onverwacht stelden de Duivels zich dreigend aan. Een verre knal van Wilmots en een kopbal van Sonck gingen maar net naast het doel. De partij kantelde echter compleet. De Belgische ploeg ging eindelijk vooruitvoetballen en dat leverde even voor het halfuur succes op.

De aanval werd gelanceerd door Walem, die als een klein kind reageerde op de kritiek na de interland in Helsinki maar gisteren als een echte man reageerde. De beslissende voorzet kwam van Sonck, die niet altijd gelukkig was in zijn acties maar meer storend werk verrichtte dan Emile Mpenza. Van Kerckhoven rondde subliem af.

De bezoekers geraakten helemaal verkrampt en de Belgische ploeg geraakte onder stoom. Het samenspel was niet onaardig en de voorsprong aan de rust was ruim verdiend. Verheyen gaf net voor de pauze de kloof nog meer reliëf.

Bij het begin van het tweede spelbedrijf straalden de Schotten weer vooral onmacht uit. De Highlanders slaagden er maar niet in om om te schakelen. Hutchison en Dodds{, de man die bij de Rangers vaak zelfs niet meer op de bank zit,} werden aan hun lot overgelaten en de technische fouten waren gewoon schrijnend. Pas toen met Booth een derde Schotse aanvaller werd ingebracht, geraakten de Rode Duivels in de verdrukking. Ze hielden echter stand en Goor maakte er zelfs nog 2-0 van.