BELFAST - Bij de katholieke meisjesschool in Belfast waar protestanten al enkele dagen heftig protesteren is vanmorgen een bom ontploft. Een politieagent die de ingang van het gebouw bewaakte raakte gewond.
Het was niet onmiddellijk bekend hoe de agent er aan toe was. Een vrouw die met haar 7-jarig dochtertje naar school liep zei dat ze eerst niet om durfde kijken omdat ze bang was dat de ouders en kinderen die achter haar aan kwamen dood waren.

De bomaanslag bij de Holy Cross school in de grotendeels katholieke wijk Ardoyne werd opgeëist door de Red Hand Defenders, een groep die eerder al heeft gedreigd katholieke ouders en politieagenten aan te vallen. De politie denkt dat achter de groep leden van de Ulster Defense Association schuilgaan, een protestantse paramilitaire groep die op grond van het vredesakkoord van 1998 gehouden is aan een staakt-het-vuren. Veel huizen in de protestantse sector van Ardoyne hebben de vlag van het UDA uithangen.

Sinds maandag proberen protestanten, onder meer door het gooien van stenen, te verhinderen dat de meisjes naar de Holy Cross-school gaan. De protestantse betogers zeggen dat zij doorgaan met hun blokkadeactie totdat katholieke actievoerders ophouden met aanvallen op protestantse woningen in de overwegend katholieke wijk Ardoyne.

Gisterenavond braken opnieuw ongeregeldheden uit. Protestantse en katholieke actievoerders raakten met elkaar slaags in Ardoyne, en gooiden met brandbommen naar de politie. Een woordvoerder van de politie zei dat sinds dinsdag 41 agenten gewond waren geraakt.