TOKYO _ De euforie op de beurs in Tokio van gisteren, veroorzaakt door het samengaan van de computerconcerns Hewlett-Packard en Compaq, lijkt voorbij.
Ontnuchterde handelaren waren vandaag somber gestemd. De Nikkei-index van 225 toonaangevende aandelen noteerde aan het eind van de ochtendhandel 10.575,96 punten. Dat is een verlies van 196,3 punten of 1,8 procent ten opzichte van het slot van gisteren.

De daling van de Nasdaq-index in New York deed de Japanse beurs ook geen goed. Technologieaandelen stonden daardoor onder druk. Daaronder bevonden zich zwaargewichten als Advantest en Kyocera.

Ook de overige beurzen in Azië verloren terrein. De Hang Seng-index in Hongkong stond halverwege de middaghandel 2 procent lager. In Zuid-Korea zakte de belangrijkste beursgraadmeter 1,2 procent.

De beurs in Sydney steeg daarentegen 0,1 procent. Een renteverlaging van 0,25 procentpunt tot 4,75 procent gaf beleggers in Australië een impuls. De Australische centrale bank reageerde daarmee op de economische neergang in de wereld.