NEW YORK - Jevgeni Kafelnikov bereikte dinsdag zonder al te veel problemen de kwartfinales van de US Open. Dat was maar voor een deel de verdienste van de Rus, die bezig is met een moeizaam toernooi. Tegenstander Arnaud Clement maakte gewoonweg te veel fouten.
Kafelnikov brak de Fransman elke set in zijn eerste servicegame en gaf zelf niets weg. Het resulteerde in een eenzijdige partij: 6-3 6-4 6-3. De Rus demonstreerde bepaald geen topvorm, maar dat was tegen Clement, de afgelopen drie ontmoetingen te sterk voor Kafelnikov, ditmaal niet nodig. De Fransman vocht in de door regen onderbroken partij vooral tegen zichzelf en sloeg 54 ongedwongen fouten.

Kafelnikov was na Sampras, Agassi, Zabaleta en Safin de vijfde speler die de kwartfinales in New York bereikte. Safin deed dat in de nacht van maandag op dinsdag door Thomas Johansson te verslaan. De als derde geplaatste Rus deed dat in vier sets, 6-2 2-6 6-4 7-6. Safin, die in de tiebreak vijf van de laatste zes punten naar zich toetrok, wacht dit jaar nog op zijn eerste titel. Vorig jaar won hij er zeven.

De Braziliaan Gustavo Kuerten en de Amerikaan Andy Roddick behaalden de kwartfinales ten koste van twee Spanjaarden. De als eerste geplaatste Kuerten versloeg Albert Costa met 6-4 6-4 7-6. Publiekslieveling Roddick overklaste Tommy Robredo met 6-2 6-2 6-4.

Uitstel

Het duel in de vierde ronde van het US Open tussen de Duitser Tommy Haas en de Australiër Lleyton Hewitt is gisterenmiddag in New York afgebroken wegens twee vertragingen door regenval. De partij wordt pas vandaag voortgezet.

De toernooileiding wilde niet dat de tweekamp het avondprogramma in de war zou sturen. Haas, de nummer 16 van de plaatsingslijst, leidt tegen Hewitt, de nummer 4, verrassend met 6-3 en 2-2 in de tweede set.