BELGRADO _ De voormalige opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, generaal Ratko Mladic, bevindt zich in Servië. Dat heeft hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal gisteren tijdens haar bezoek aan Belgrado verklaard.
Mladic is samen met Radovan Karadzic de meest gezochte persoon door het in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal.

Del Ponte zei met de autoriteiten in Belgrado te hebben gesproken over Mladic. 'Wij hebben hulp nodig om zijn verblijfplaats vast te stellen, hem aan te houden en hem over te brengen naar Den Haag'. De vraag of ze toezeggingen heeft gekregen van de Serviërs beantwoordde ze positief.

Ook de door de NAVO geleide vredesmacht in Bosnië, SFOR, weet waar de gezochte oorlogsmisdadigers Radovan Karadzic en Ratko Mladic zich bevinden. Maar dat zou niet in Bosnië zijn, verklaarde de Amerikaanse commandant van SFOR, generaal Michael Dodson, gisteren. Daarmee lijkt hij de woorden van Del Ponte te bevestigen. Het is de eerste keer dat SFOR toegeeft te weten waar de twee door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagde en meest gezochte oorlogsmisdadigers zich bevinden.