Berlusconi wint vertrouwensstemming over  begroting
De conservatieve regering van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft dinsdag definitief goedkeuring van het parlement voor zijn budgettaire planning van 2009 tot 2011 gekregen door na in de Senaat ook in de Kamer een vertrouwensstemming te hebben gewonnen.
Het plan voorziet in stevige besparingen en ook in een 'Robin Hood taks'. Berlusconi had in beide kamers van het Italiaanse parlement de vertrouwenskwestie rond zijn begrotingsplannen gesteld om tijd te winnen en amendementen te vermijden. De kamer volgde hem met 312 stemmen voor en 239 tegen, nadat eerder de Senaat zijn goedkeuring had gegeven.

Met besparingen van meer dan 25 miljard euro tegen 2011 wil minister van economische zaken Giulio Tremonti het begrotingstekort in 2010 al terugdringen tot 1 procent van het bruto binnenlands product in 2010, tegen een voorziene 2,5 procent dit jaar. De besparingen zijn vooral in de sector van de gezondheidszorg, onderwijs, politie en leger, en bij plaatselijke besturen.

Maar de regering Berlusconi voert ook taksen in voor petroleum-, financiële en verzekeringsmaatschappijen die ondanks de economische moeilijkheden waarmee Italië kampt, de laatste jaren goed hebben geboerd. De belasting moet een fonds spekken om ouderen met de laagste pensioenen te helpen voedsel te kopen.

De Italiaanse centrale bank becijferde de economische groei dit en volgend jaar op 0,4 procent terwijl de regering uitgaat van 0,5 procent (tegen 1,9 procent vorig jaar).