De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft dinsdag bekendgemaakt dat de nettowinst in het tweede kwartaal van 2008 met 66 procent gedaald is tegenover dezelfde periode vorig jaar: van 62,5 miljoen euro tot 21,1 miljoen euro. Dat staat gelijk aan 6,6 cent per aandeel vorig jaar en 2,3 cent per aandeel dit jaar.
De omzet steeg met 2,1 pct tot 1,39 miljard euro. De fel gedaalde winst was toch nog beter dan de gemiddelde verwachting (13,7 miljoen) van de analisten.

Operationeel boekte Iberia wel verlies in het eerste halfjaar; het bedrijfsresultaat (voor belastingen en taksen) ging 32 miljoen euro in het rood ten aanzien van een + 70 miljoen verleden jaar.

Dinsdagnamiddag steeg het aandeel van de grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij op de beurs in Madrid toch met 6,9 procent.

Brandstofprijzen

Iberia wijt de tanende winst en het operationele verlies aan de hoge brandstofprijzen. De brandstoffactuur steeg de voorbije maanden met 37 procent, maar Iberia slaagde er toch in om de stijging van de kosten in het voorbije kwartaal te beperken tot 4,1 procent.

Iberia en British Airways gaan binnenkort samenwerken om de uitgaven op het vlak van vliegtuigen, onderhoud en personeel te beperken. Naast low-budgetvliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair, ondervindt Iberia ook sterke concurrentie van de nieuwe snelle spoorlijn die Madrid met Barcelona verbindt.