Telenet verhoogt winstverwachting
Photo News Foto: © Photo News
Na een 'financieel zeer mooi' eerste semester verhoogt het Mechelse telecombedrijf Telenet zijn winstverwachting voor het volledige jaar. Het gaat nu uit van een stijging van de ebitda met 8 tot 10 procent tegenover 2007. Dat is dinsdag gezegd bij de voorstelling van de semesterresultaten.
Telenet rekende tot nu op een stijging van de ebitda (winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen) met 6 tot 8 procent. In het eerste semester vertoonde deze winstindicator echter een groei met 11 procent tegenover de eerste helft van 2007, tot 242,4 miljoen euro.

De omzet nam in dezelfde periode toe met 8 procent, tot 492,5 miljoen euro. Ook deze groei ligt hoger dan de jaarverwachting (5 à 6 procent), maar deze 'voorzichtige outlook' blijft behouden, aldus topman Duco Sickinghe. Telenet ondervindt naar eigen zeggen nog geen hinder van de vertragende economie.

De nettowinst halveerde tegenover de eerste helft van 2007, van 117,7 naar 49 miljoen euro, voornamelijk onder invloed van uitzonderlijke effecten. Zonder deze elementen daalde de nettowinst van zowat 23 tot 9 miljoen euro. 'De intrestlasten zijn gestegen en er is de prijs van een hogere schuld', aldus financieel directeur Renaat Berckmoes.

Interkabel

De prognoses van Telenet houden geen rekening met de overname van de kabeltelevisie-activiteiten van Interkabel. Telenet hoopt die transactie in oktober af te ronden. Momenteel leggen de intercommunales die verenigd zijn in Interkabel het akkoord voor aan de gemeenten. Sickinghe verwacht in september hun goedkeuring. Als deze timing gevolgd wordt, kan de consolidatie van Interkabel de jaaromzet van Telenet boven het miljard euro trekken.

Meerdere producten per klant

Het bedrijf kreeg er sinds januari netto 181.000 abonnees bij in breedbandinternet, vaste telefonie en digitale televisie. Eind juni had Telenet ruim 3,2 miljoen klanten.

Tweeëntwintig procent van de in aanmerking komende klanten heeft een abonnement op minstens drie producten (triple play), terwijl het aandeel klanten met een enkel abonnement (single play) gedaald is tot 56 procent.

De tendens naar meer diensten per klant en het toenemende gebruik van video-op-aanvraag, deden de gemiddelde omzet per klant voort stijgen in het tweede kwartaal, tot 32,6 euro.

Telenet heeft ook 73.000 mobiele telefonieklanten, een verdubbeling tegenover juni 2007. Deze dienst - momenteel nog low profile - zal een steeds belangrijker deel gaan uitmaken van de omzet van de telefonieproductlijnen, aldus Telenet. Mogelijk volgt er bij de voorstelling van de resultaten van het derde kwartaal een aankondiging over de plannen met mobiele telefonie.

Voorlopig geen hogere tarieven

Ceo Duco Sickinghe liet dinsdag ook weten geen concrete plannen te hebben om de tarieven te verhogen. 'Maar zoals elk bedrijf houden we de stijging van de kosten onder invloed van de inflatie in de gaten.'

Eerder op de dag had Belgacom bekendgemaakt dat het een aantal tarieven, onder meer voor gesprekken naar vaste nummers, vanaf 1 oktober verhoogt.